Telefon
WhatsApp
GÖZ SAĞLIĞI İÇİN GÖZ KIRPMA KİLİT ROL OYNUYOR
ErsalYonetim22

 

NAZLI GAZETESİ - ANKARA,

Göz kırpmanın görmeyi kesintiye uğratmadığı, aksine daha da iyileştirdiği ortaya çıktı. Bilimsel araştırmalar, göz kırpmanın nemlendirme işlevinin ötesinde beynin görsel bilgiyi işlemesinde kilit rol oynadığı ortaya çıkardı.  

 

Önceki araştırmalarda, bu sıradan hareketin gözün yüzeyini nemli tutma ve toz gibi maddeleri uzaklaştırma amacıyla yapıldığı kabul edilmişti. Bazı çalışmalardaysa göz kırpmanın, beynin dikkatini kaybetmemesini sağladığı ve göz kapandığı sırada beynin görsel bilgiyi daha yavaş işlemeye başladığı iddiası ortaya konmuştu. 

 

Göz kırpmak kilit rol oynuyor

 

GÖRÜŞ KESKİNLİĞİNİ ARTTIRDIĞI ORTAYA ÇIKTI

ABD'deki Rochester Üniversitesi Bilişsel ve Beyin Bilimleri Bölümü'nden bilim insanları göz kırpmanın, görüş keskinliğini korumada önemli rol oynadığını belirledi. 12 genç yetişkinin yer aldığı bir testte farklı kontrastlardaki görsellere bakan katılımcıların gözlerindeki değişimler takip edildi.

 

DAHA İYİ GÖRMEYİ SAĞLIYOR

İnsanların farklı uyaran türlerini ne kadar hassasiyetle algıladığını ölçen araştırmacılar göz kırpmanın, büyük ve yavaş yavaş değişen desenlerin daha iyi fark edilmesini sağladığını ortaya çıkardı. 

Ekip, isteyerek ve istemeden yapılan her göz kırpmanın retinaya çarpan ışığın yoğunluğunu düzenleyerek görsel sinyalin gücünü artırdığını kaydetti. Bu da gözlerin açık ve belirli bir noktaya odaklanmış haline kıyasla beynimiz için farklı türde bir görsel sinyal oluşturuyor.

 

Göz kırpmak kilit rol oynuyor

 

KESİNTİYE UĞRATMAK YERİNE İYİLEŞTİRİYOR

Proceedings of the National Academy of Sciences adlı akademik dergide yayımlanan araştırmada göz kırpmanın sinyal gücünü artırıp keskinliğin korunmasını ve beynin sürekli gelen görsel bilgi akışını işlemesini sağlayarak görüşteki anlık kayıpları telafi ettiği belirtiliyor.

Bilim insanları, yaygın varsayımın aksine göz kırpmak, görsel işlemeyi kesintiye uğratmak yerine iyileştiriyor ve uyarıcıya maruz kalmanın yol açtığı kaybı fazlasıyla telafi ediyor.

Kaynak: independent

ErsalYonetim333

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

ErsalYonetim22

Reklam

ErsalYonetim22

Nöbetçi Eczaneler

Eskişehir nöbetçi eczaneleri

Anket

Ersal150x150
Ersal150x150

E-Bülten Aboneliği